contrast1.jpgcontrast2.jpgcontrast3.jpgcontrast4.jpg

 Cikkolvasó

Design szappanok

 

Selyemrózsa szappan

Csoki-karamell szappan

Gyöngyvirág szappan

A dióhéjba zárt virágesszencia (bougainvillea szappan)

Csak csajosan- jázmin szappan

Míves-mázas

Húsvéti tojások

Agyagörvény

Opus tesselatum (mozaikszappan)

Szappan koktélok

Satöbbi bácsi és a motyó (szappan népi motívumokkal)

Szappan: kitekintés egy tisztább világra

Bagoly Bertie és az Önoltó

 

Selyemrózsa szappan

 

selyemrózsa szappanRózsaszappan. Miért nem került a klasszikusok közé? Mert nem valódi rózsából van, csak imitálja. Mint a kereskedelemben kapható többi, úgynevezett rózsaszappan is. Eredeti damaszkuszi rózsaolajra sajnos egyelőre nem futotta, a legdrágább olajok egyike- talán majd egyszer. Ellenben találtam egy igen kellemes, lágy rózsa szappanillatosítót, amitől ez a rózsaszappan végeredményben nem hasonlítható a boltban kaphatóakhoz, amelyeknek az illatától világ életemben rosszul voltam, általában émelyítően erősek és mesterkéltek. Készítettem ugyan valódi vörös rózsa hidrolátumot, csodálatos sötétmályva arcápoló gél készült belőle. Ám a szappanmasszában sajnos nem működik a dolog, mert természetes indikátorként viselkedik, azaz lúg hatására sötétzölddé válik. Így maradt a szappanszínező. Mert ki látott már olyan rózsaszappant, ami mondjuk sárgászöld? Végeredményben egy gyönyörű, nagyon finom illatú design szappan lett belőle, csupa természetes ápoló olajból, és került bele egy extra összetevő is: selyemszálakat olvasztottam a masszába, melytől egészen finom, krémes állagot nyert. Innen kapta a selyemrózsa fantázianevet.

Egyelőre ennyit a rózsaszappanról, bár tervbe van véve egy “igazi” is, hiszen a rózsa csodálatos hatású szer öregedő bőrre...

 

INCI: elszappanosított szőlőmag olaj, kókuszolaj, shea vaj, házi libazsír, tussah selyem, grapefruitmag kivonat

 

mesterséges adalékanyagok: szappanszínező, titán dioxid, kozmetikai illatanyag (rózsa), mica csillám

 

Csoki-karamell szappan


csoki-karamell szappanAmikor elkezdtem szappanokkal foglalkozni, böngészni a szebbnél szebb háziszappanos weboldalakat és blogokat, odáig voltam ezekért a sütiszerű szappanokért, amikbe az ember legszívesebben beleharapna... Ez a szappan az első általam készítettek közé tartozik. A természetes színezőanyagokat próbálgattam ekkoriban, és pont a kakaó volt a soros. A tapasztalatom a következő: bár a kakaó (vagy pl. a kávé) jól színezi a szappanmasszát, van némi szépséghiba a dologban- az érés során átszivárognak azokra a területekre is, ahova az ember nem szeretné. Ebben az esetben egy barna-fehér mintát akartam, lett belőle barna- drapp... Sebaj! Az étvágygerjesztő karamellillathoz illik az is, sőt! Elkezdhetném itt ecsetelni, hogy a kakaó így meg úgy... milyen jó is a bőrnek, de hazugság lenne a részemről, egyszerű kézműves munkának szántam ezt a szappant. Van azonban egy nagyon jó tulajdonsága: kitűnően habzik. Vajon a kakaótól?

 

INCI: elszappanosított szőlőmag olaj, kókuszolaj, shea vaj, házi libazsír, tussah selyem, grapefruitmag kivonat

 

mesterséges adalékanyagok: kozmetikai illatanyag (karamell)

 

Gyöngyvirág szappan

 

gyöngyvirág szappan

  "Ringatóznak gyönge ágon

apró harangok a száron,

fehér gyöngyök levélágyon.

Kinyílott a gyöngyvirágom,

 

s kertem lett a menedéke.

Függőleges gyöngysor éke

nem tudom, más szerint szép-e,

nekem ő a világ szépe."

 

         /Döme Zsuzsa: Világ szépe, gyöngyvirág/

 

Vannak, akik nagyon kedvelik a gyöngyvirág illatát, ezek közé tartozom én is. Volt némi maradék rózsaszín szappanom, gondoltam felhasználom -lereszeltem, s egy egyszerű fehér szappanmasszával újraöntöttem. Elméláztam fölötte.... oké, legyen gyöngyvirág!

Egyszerű design még egyszerűbb formában. Története ugyan igen rövidke, mégis ez a szappan sokak kedvence lett.

 

INCI: elszappanosított szőlőmag olaj, kókuszolaj, shea vaj, házi libazsír, grapefruitmag kivonat

 

mesterséges adalékanyagok: kozmetikai illatanyag (gyöngyvirág), titán dioxid, szappanszínező

 


A dióhéjba zárt virágesszencia


bougainvillea - ylang ylang szappanEgy halvány szín, s egy erős illat. Ez jellemzi ezt a szappant. Tulajdonképpen egy kísérletről van szó, szappankészítésben nem nagyon használt festőnövényeket kerestem, ezzel kapcsolatban pedig elolvastam néhány tanulmányt a növényi pigmentekről. Nagyon szeretnék például olyan növényeket találni, amelyek lúgos közegben is pirosak maradnak, vagy esetleg pirosra, vagy kékre vált a színük. Nehéz ügy! A cékla ritka kivételként állítólag piros marad (legalábbis több helyen ezt olvastam), s abban egy betanin nevű pigment van a sokkal általánosabban elterjedt antociánokkal szemben. A növények többsége általában pont lúgos közegben – szappanos viszonyok között-lesz csúnya :( ). Tehát úgy gondoltam, hogy cékla vonalon indulok el. Némi keresgélés után találtam még olyat, ami ugyanazt a színezőanyagot tartalmazza; ilyen például a bougainvillea! Jordániában (a szappan itt készült) hatalmas bokrok vannak, csak ki kellett szaladjak érte az utcára. Persze előtte azért utánanéztem annak is, hogy alkalmas-e „emberi fogyasztásra” – igen. Teáját eredeti élőhelyén több mindenre használják, íme néhány: hasmenés, gyomorsav ellen, torokfájásra, köhögés esetén, de Panamában például az alacsony vérnyomás ellenszere. Újabban felfedezte a dietetika is magának, mert állítólag fogyasztása segíti a fogyasztást!:) Bőrgyógyászatilag nem találtam róla semmit, de most nem is ez volt a lényeg, hanem a színe – ezért soroltam végül ezt a szappant a design munkák közé, bár 100 %-ban természetes, növényi alapanyagok felhasználásával készült.

Alább látható a virág murvaleveleiből készült főzet, a kisebbik képen pedig a lúg oldásakor fellépő színváltozás kezdetét figyelhetjük meg. A nagyon szép vörös nem őrződött meg a szappanban, végső soron a bougainvillea halvány sárgára festette a masszát. Ahogy az antociánok piros és kék színekért egyaránt felelhetnek (a természet gazdaságosan működik), úgy a betanin vöröset és sárgát fest (körülményektől függően). Sajnos nem őrizte meg a szép színét, de talán egy következő kísérlet pozitívabb eredményt hoz majd...

(Megjegyzés: azóta kipróbáltam a céklát is, az eredmény hasonló lett- nem marad piros. ITT olvashatsz róla!)

 

bougainvillea, mint természetes szappanszínezék

 

Hogy ne legyen annyira „egyhangú” a dolog, a kísérletet két részre osztottam – egyúttal azt is szerettem volna látni, hogy a kókuszhéjjal mit lehet kihozni a szappan színéből. Az előzményeket a „kókusztörténet” bejegyzésében olvashatjuk el. A kókuszhéj főzete lúggal szép mahagóni színűre vált. Ment bele a masszába, megint reménykedtem egy kicsit, de nem – egyszerű, kellemes karamell színt hozott. Végül úgy döntöttem, bevetem a jó öreg pirospaprikát, hogy legyen a kompozícióban valami élénkebb árnyalat is. S mivel sárgás a szappan, illatnak az ylang ylangot (szintén sárga, lásd a szappan mögötti háttérképen) kevertem egy csepp eukaliptusszal – virág és fa minden szinten!

És ismét gazdagabb lettem néhány apró tapasztalattal szappankészítés témában!:)

 

INCI: elszappanosított pálmazsír, kukorica olaj, bougainvillea tea, kókuszhéj főzet, pirospaprika, ylang ylang és eukaliptusz illóolaj

 

mesterséges adalékanyagok: -

 

PS: az olajkeverék szintén egy kísérlet- érdekelnek a minél egyszerűbb összetételű, de „jól működő” szappanok,  és valahol olvastam, hogy például a kukorica olaj meglepően jól habzik. Várom a próbát…:)

 

 

„Csak csajosan!” - jázmin szappan

 

jázmin szappan vésett mintával     Ma reggel nagy pelyhekben kezdett esni a hó. A hihetetlen nyugalom, amit a természet ilyenkor áraszt olyan, mintha maga a csend jelenne meg az ember szeme előtt, ahogy kifelé bámul az ablakon. Tudom, hogy ilyenkor inkább jégvirágokat illene rajzolni, én most mégis kis rózsaszíneket alkottam egy jó barátnőm kérésére, aki karácsonyra „csajos szappant” szeretett volna magának. Én ugyan jobban kedvelem a rusztikusabb megjelenésű darabokat, de néha kell egy kis változatosság… s ha már megszületett, akkor feltettem ide, a design munkák közé. Nem mintha mesterséges anyagok, színezékek lennének benne (a fehér szín a felhasznált zsíradékok alapszíne, a rózsaszín pedig agyag), de ideje volt ezt a menüpontot is bővítenem kicsit, és különösebben nem kívánok most a benne lévő anyagokról írni (megtettem máshol). Ez a vésett design azonban érdekes, ötletes, sok lehetőséget rejt magában, s mi sem egyedibb a szabadkézi rajznál, nem igaz?

    A technika tehát: megrajzoltam előre, hogy mit szeretnék, majd skiccet rajzoltam a szappanokra. Jöhetett a vésés a kis hegyes körömpucolóval. Amikor elkészültem, akkor bevizeztem a szappan felületét, és átdörzsöltem a mintát rózsaszín agyaggal. A felületet áttöröltem egy nedves szivaccsal, így csak a vésetbe ragadt agyag maradt fenn. Ha tetszik, és szeretsz rajzolni, akkor ezzel a technikával nagyon szép szappanokat készíthetsz, kedves Olvasó! Megspórolhatod a szappannyomda árát is, bár utóbbi kétségkívül „kereskedelmibb” megjelenést biztosít… :) (Ugyanezzel a technikával készült a mirhaszappan díszítése ITT. )

 

INCI: elszappanosított kókuszzsír, finomított shea vaj, pálmaolaj, szőlőmag olaj, jázmin illóolaj és rózsaszín agyag

 

mesterséges adalékanyagok: -

 

 

Míves-mázas szappanok

  

     2014. - Új év, régi szerelem…! Háziszappanok újratöltve…

 

 Az ihlet:

 

 

 

     Még a decemberi szappanklub alkalmával beszéltünk össze hárman (Kriszti, Emszappan és én), hogy csinálunk közösen szappant. Az eredeti terv egy főzős verzió elkészítése volt (erről is olvashattok majd), de hogy ne csak üldögéljünk a sütő mellett, jött az ötlet, hogy közben próbáljunk ki valamilyen új mintázási módszert. Emszappan (blog itt) találta a fenti youtube videót, ahol bemutatják szappanon is a süteményeknél a cukrászmesterek által alkalmazott ecsetmázas technikát (persze lehet, hogy nem ez a neve hivatalosan :)). Mutatós „barokk” virágokat lehet vele festeni a szappan felületére, mindhármunknak nagyon tetszett, így bevettük a programba. Emszappan gyönyörű festőbuzéros alapokat készített geránium illatban, én pedig indigóval színezett levendulás korongokat, hogy gyakorolni tudjunk. Mintákat is rajzoltunk előre papírra, s alig győztük kivárni, hogy végre kemény puding legyen a kinyomózsákba töltendő szappanmasszából. Talán kicsit hamarabb is kezdtünk vele dolgozni, mint kellett volna, mert döcögősebben ment, mint vártuk, de így van ez- az első lépések mindig nehezek… Aztán jöttek az új ötletek, s kiderült, hogy a magyar ember ügyesebben rajzol magyarul, mint barokkul…!:) Íme az elkészült darabok:

 

szappan design

 

      A gyereknek külön élmény volt, hogy végre ő is besegíthet a szappanozós történetbe: darabokra vésett két gesztenyés szappant minta rajzolás címén. Azt hiszem, hogy mindenki jól szórakozott, új ötletekkel és tapasztalatokkal bővült a szappanos mesetár… a résztvevők talán nem bánják, ha felteszek róluk is néhány képet:

 

szappankészítés a Műhelyben

 

Emszappan beszámolóját ITT olvashatjátok!

 

Áldott, Békés Húsvéti Ünnepeket!

 

húsvéti szappanok     A Kalevalában a világ egy tojásból keletkezett. A tojáshéj felső feléből az ég, alsó feléből a föld, fehérjéből a Hold, sárgájából a Nap, pettyeiből a csillagok. A sámándobok alakja is gyakorta tojásdad, mintázatuk pedig sokszor komoly csillagászati ismeretekről tesz tanúságot. Móra Ferenc a kiszombori hun-avar temető egyik női sírjának ásatásakor egy halott nő markában karcolt díszítésű tojás maradványait találta meg, de a tojásfestés szokása még ennél is jóval régebbi: egészen az ősi Egyiptomig, illetve Babilonig visszavezethető… a tojás tág értelemben magának a Teremtésnek a szimbóluma.

     Hagyományaink szerint a családtagoknak együtt kell elfogyasztaniuk a húsvéti ételeket, azért, hogy -amennyiben eltévednének életük során- mindig hazataláljanak, hiszen a tojás nálunk nem csak az újjászületést (illetve a keresztény kulturkör szerinti feltámadást) jelenti, hanem az egységet, a családi összetartozást is, mely az új élet teremtésének alapja. A csángók körében például, amikor egy kisfiú és egy kislány tojást cserél, az életre szóló barátságot, végül legtöbbször házasságot jelent. A tojásváltást követően a gyerekek egymást a „Kend mátka” illetve „Kend koma” néven szólítják, melynek más megfelelői a vésár és vérje- ezek az elnevezések a vérrokonságra utalnak. A tojás általában piros: ez a vér, a szeretet színe…

     Márciusi klubunk alkalmával – mert mi, szappanosok is egy nagy család vagyunk :) - együtt hímeztünk szappantojásokat. A szappanöntő formák maguk a kifújt tojáshéjak voltak:

 

tojások kifújása szappanöntéshez

 

     Illatnak a fodormentára esett a választás a frissesség jegyében. Az így készült tojásokra együtt faragtunk mintákat, a véseteket pedig fahéjjal, kaolinnal és mica csillámmal színeztük… Mostanra be is értek, használatra készek: jöhet a sok locsoló, mert természetesen idén tavasszal is lesz a vízhez szappan! :)


hímestojás festés természetes módjai     Végül még egy ötlet: aki természetes színezékeket használ a szappanjai elkészítéséhez, annak bizonyára akad otthon alkanna és festőbuzér: idén én ezeket használtam a festéshez (erősebben fognak, mint a hagymahéj:))- az ünnepi asztalra vegyesen kerültek a hagyományos és a szappan tojások:

 

Húsvét napja csupa öröm,

A sok kislányt megöntözöm.

Hideg kútvíz szoknyájukra,

Piros tojás a markunkba!

 

Áldott, Békés Húsvéti Ünnepeket!

2014. április 20.

Omar Anyu

 

Egy szerelem gyümölcsei- szappanok a hajósi szappantáborból

-       Mangós szappan

-       „Agyagörvény” szappan

 

szappankészítés: rejtett örvény     A hajósi szappantábor második témája egy design szappan elkészítése volt (az elsőről a mangós szappan linkjére kattintva olvashattok). Egy olyan örvényt igyekeztünk kialakítani, amely csak a szappantömb belsejében jelenik meg, és amennyiben ügyesen eltaláljuk a massza állagát, akkor akár tollmintázatot is elérhetünk vele. Ehhez azonban meg kellett volna várnom, hogy a szappanmasszám jó sűrű pudinggá váljon, ám én nem voltam elég türelmes, így a színek egymásba folytak. Az igazat megvallva egy cseppet sem bánom, mert nagyon szép lett így is, amihez hozzájárul a Judwil által felajánlott háromféle agyag csodálatos színe: a zöld agyagja mélyzöld, a vörös agyagja sötétpiros, a sárga agyagja pedig szép középsárga volt- nagyon köszönöm, kedves Judwil, hogy kipróbálhattam! :)

     A technikáról röviden: az alapszínnel öntünk egy réteget a tömbforma aljára, majd a minta színeit középen egymásra csíkozzuk, miközben kétoldalt folyamatosan töltjük a formát az alapszínnel is, hogy a minta ne csússzon el a középvonalról. A tetejét ismét befedhetjük az alapszínnel, majd a középvonalon le kell nyomni egy vastagabb drótot, amivel a színeket „meghúzzuk” lefelé: ez lett volna a toll szára- legközelebb már ügyesebb leszek! :)

 

INCI: elszappanosított olíva olaj, kókusz olaj, ricinus olaj, cukor, vörös-, zöld- és sárga agyag, levendula, menta, limette, neroli, és kubeba illók (ha jól emlékszem…:)) és tussah selyem

 

mesterséges adalékanyagok: -

 

Opus tesselatum

 

mozaik szappan     Apró kis örömökből összerakott alkotás… A mozaik művészet olyan ősi, hogy kezdeteit nem is igazán ismerjük- csontokat, köveket valószínűleg már az ősember is nyomkodott valamilyen kötőanyagba. Azt viszont tudjuk, hogy a fürdéshez szoros kapcsolat fűzi, s most, hogy a szeptemberi szappanklub keretein belül elkészítettük a saját kis szappanmozaikjainkat, utóbbi tény még inkább elmondható róla!

      A legkorábbi mozaik leletek természetesen civilizációnk bölcsőjéből, a mezopotámiai Ur és Uruk városából kerültek elő i.e. 3000-ből. A klasszikus mozaikok azonban az ókori görög, illetve a római közfürdőkben terjedtek el, hiszen ezeknél volt szükség díszes, ám vízálló burkolatra- ezért mondtam fentebb, hogy a mozaikot szoros, történelmi kapcsolat fűzi a fürdéshez. A 2. századra ez a díszítési technika meghódította a fürdők után a lakó-és középületeket is, ám a római birodalom bukása után sajnos ez a művészeti ág Európában hanyatlásnak indult mindaddig, amíg…

     … amíg mi, szappanklubosok ismét fel nem fedeztük magunknak! Emszappan barátnőnk vállalta a színes szappankockák elkészítését, amelyekből geometrikus és egyéb alakzatokat próbáltunk aztán kirakni a nyers szappanmasszába. Az egyik levelében így nyilatkozott e nemes feladatról: „Köss fel, ha még egyszer elvállalom!” Ha ezt lefordítom a művészettörténet nyelvére, akkor így hangzik: „Egyszeri, és megismételhetetlen alkotás született!” :)

 

     Fogadjátok hát sok szeretettel!

 

Néhány kép a klubozókról és a szappanmozaik készítésének állomásairól:

 

szappanklub

 

     A bejegyzés címe „opus tesselatum” az a technika, amikor a mozaikot szabályos kőkockákból rakják ki. A szabálytalan alakú márványdarabokból kirakott mozaik az „opus sectile”, míg a néhány milliméteres darabokból kirakott mikromozaik neve „opus vermiculatum”… utóbbi a következő szappanklubunk témája lesz- na, ki szeretne eljönni? Oké, oké, csak vicc volt… :)

 

INCI: elszappanosított kókuszolaj, shea vaj, zsír, ricinus olaj, szója olaj, olíva olaj

 

mesterséges adalékanyagok: szappanszínezők és illatolaj

 

Szappanos szép napot mindenkinek!

 

     PS: a kockák közé fugázó anyagnak a házilag készíthető melt & pour szappanalap került, amely még némi fejlesztésre szorul (elég puha és hidegben nagyon izzad a sok glicerintől), de abban a kis mennyiségben, amiben nekünk most kellett, azért jól működött így is- ha a m&p -ról szeretne valaki bővebben olvasni, akkor azt megteheti ITT.

 

Szappan koktélok

 

     Az utóbbi idő az útkereséssel telt, így- bár annyi mindent szeretnék még megosztani a világgal- az írás picit háttérbe szorult. Minél többet olvasok és minél több szappant készítek, annál világosabban látom, hogy milyen messze vagyok még a „hőn áhított tudástól”… Ezernyi technika, sok-sok még sosem próbált anyag, minták, szappan típusok, amiket felvázoltam magam elé az elkövetkező… 50?...60? évre… Vajon hány évig fogok élni?

 

átlátszó szappanok házilag

 

     Megosztom most néhány, az utóbbi hetekben készült munkámat, a mintázási lehetőségek különféle irányaihoz ötletként. Mindegyiknél szerepet kaptak az átlátszó szappanok, mivel technikailag utóbbiak házi előállításának tökéletesítésén dolgoztam (a minőség és költséghatékonyság jegyében), s ez egyben módot teremtett néhány szép darab megmunkálására. Kedvemre játszhattam, hiszen ezeket a szappanokat újraolvasztva mindig új és új formába lehetett önteni. A fenti képen például egy gyönyörű tengeri naplementét igyekeztem megjeleníteni, ám egy kedves szappanostárs megjegyezte, hogy olyan, mint egy tengerparti luxus nyaraláson egy nagy pohár finom koktél… Innen a mostani bejegyzés címe… :)

     Szeretem a koktélokat, úgyhogy keverjünk a történetbe egy fénylő szív szappant, közepében néhány szárított rózsabimbóval! Ugye ez sem rossz ötlet?

 

szappan rózsabimbókkal

 

     A növényi szárítmányok felhasználása a szappanok díszítéséhez üde frissességet jelenthet a kézműves szappanoknál legtöbbször alkalmazott, megszokott „swirl” technikákhoz képest. Egy teljesen egyszerű, egyszínű szappant is fantasztikusan fel tudnak dobni. Antialkoholisták előnyben! Ki kér egy pohár jaffát? Vagy inkább egy nagy pohár frissen facsart narancs koktélt?

 

narancslé szappan

 

     Nagy ínyenc vagyok, ha koktélról van szó, akkor én általában valami tejszínes finomságot szoktam választani. Készítettem hát egy tejszínes szappanalapot is, egyszerű fehérre terveztem. A sűrű tejszínt szalagfázisnál adtam a szappanmasszához- a lúgoldatnál kevesebb vízzel számoltam ennek érdekében, és természetesen figyelembe vettem a tejszín magas zsírtartalmát is, amikor a kalkulátornál a zsírtöbblet mennyiségét állítottam be. (A tejzsír SAP értéke 210-233, ez a tejszínnek kb. 36%-át teszi ki.) Az illat: mézes tej! Nagyon finom! :)

 

cicás design szappan

 

     Végül a design… Az ötletet szappanos társaktól merítettem (köszönöm!), az interneten kering néhány kép, illetve video anyag a „tetkós szappanokról”. Miért ne tehetnénk a szappanra lemosható tetoválásokat, olyanokat, amiket általában gyerekeknek szoktak itt-ott árulni? Ha pedig tejszín, akkor cicák. Fekete cicák a boszi szappanüstje körül. A mintára felülről átlátszó szappanréteget öntöttem, hogy tartósabb legyen a dolog- nagyon kedves darabok születtek!

 

tejszínes szappan

 

Jó szappanozást, üdítő és mézédes nyári koktélokat Mindenkinek!

 

2015. év májusi napsütésében

 

Omar Anyu

Satöbbi bácsi és a motyó

 

(majdnem fiktív, majdnem szappanos történet)

 

szappan népi motívumokkal     Történt egyszer (nem is olyan régen), hogy egy úriembernek éppen nem nevezhető személy megfenyegetett több, mint 1000 hobbi szappanost egy facebook csoportban, hogy mostantól ne merjenek matyó szappant készíteni, mert a matyó szappant ő biza’ szabadalmaztatta… Amikor megkérdezték néhányan, hogy ugyan már konkrétan mit helyezett jogvédelem alá (lévén a matyó hungarikum), akkor sajnos nem válaszolt, csupán egy kedves szappanos lány, Emőke nevét csúnyán kifigurázta, és közölte, hogy ő nem gyógypedagógus… Emőke szappan szépségversenyt hirdetett, melynek témája a matyó motívumok megjelenítése volt – erre készítettem a képen látható darabot. De ne menjünk el szó nélkül az úriember viselkedése mellett, megérdemel egy rövidke pamfletet:

     Egy szép nyári napon esett meg a dolog. Satöbbi bácsi a helyi piacon sétálgatva egyszer csak felkiáltott:

„Jé, mennyi sok motyó! Magyar ember magyar motyót szabadalmaztat!”

     A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának kapui ölelőn fonták körbe Satöbbi bácsi pénztárcáját, amikor benyújtotta igényét, hogy a „magyar motyó” innentől fogva csak az övé lehessen. Ne tessék csodálkozni, kapitalizmus van, a nemzeti kapitalistáknak pedig mindent szabad! Volt már ilyenre máskor is példa a kapitalizmus történetében, ezért gondolta az egyébként igen művelt, csiszolt modorú Satöbbi bácsi, hogy neki is menni fog. Amerikában a Grace Horticultural Products kizárólagos forgalmazási jogot jegyeztetett be az indiai neem növényből készült termékekre. A hagyományosan gazdálkodó indiai farmerek, akik évezredek óta növényvédő szerként használják a növényt (indiai növényről lévén szó), megvétózták az amerikai döntést, de már későn. Még szerencse, hogy Indiában senkit sem érdekelnek az amerikaiak! Bezzeg Magyarországon! Kérem, arról van szó, hogy Satöbbi bácsi is szeret széllel szemben permetezni, így ott állt a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának előszobájában, és – Hungarikum ide, vagy oda - két kézzel belekapaszkodott a locsolócsövébe…

„Huh, azt sem tudtam eddig, hogy fiú vagyok… vagy lány? Így mindjárt világos, biztos kezekben van a magyar motyó… ööö kezet mosok!”- így került a képbe barátunk, a szappan. Igaz, nem Hungarikum, de magyar kézben magyar motyó az is, kérem!

„Közhírré tétetik…!”- kezdte a mondókáját Satöbbi bácsi – „ hogy aki mától magyar motyót csinál, birtokol, vagy akár csak ránéz (arról nem beszélve, hogy esetleg megfürdik vele), az mostantól súlyos pénzbírságot köteles fizetni Nekem, Satöbbi bácsinak, aki feltaláltam a spanyol… izé… a magyar viaszt… izé … motyót!”

     Hát így esett, hogy Magyarország apraja s nagyja a bejelentést követően csak titokban használta a motyóit. A házkutatások, rajtaütések rendszeressé váltak, a helyzet tarthatatlan volt. Ekkor a Veresegyházi Asszonykórus, megelégelve a kapitalista önkényt éSaTöBbit, gondolt egyet, elkapta Satöbbi bácsi felbecsülhetetlen értékű locsolócsövét, s szorított rajta egyet…! Ettől a naptól kezdve emlőőőőőkezetes volt minden húsvét, amikor Satöbbi bácsi végre hivatalosan feltehette a nagy kérdést: „Szabad-e locsolni?”

 

Szappan: kitekintés egy tisztább világra

 

ablak szappan: kitekintés egy tisztább világra     Van-e aktuálisabb téma a mai világban a tisztaságnál? Lehet-e fontosabb, mint hogy tiszta fejjel gondolkozzunk és tiszta szívvel érezzünk? Egy kép és egy vers, emlékek. Az őszi napfény utolsó sugarai, naplemente, elmúlás. Ülsz az ablak mellett, mint ahogy egykor régen...

 

"Nyugvó Nap fényét
őrzi az ablak,
kisleány olvas
háttal a Napnak.

Leckét betűzget,
szókat tagolgat:
a betűk szóvá
összefonódnak.

Szavakból mese
szövődik lassan,
kisleány olvas
arany ablakban."

 

(Károlyi Amy: Arany ablak)

 

 

 

Bagoly Bertie és az Önoltó

 … avagy a szappan maradékok átalakulása varázsütésre

 

konfetti szappan     Bizonyára sokan láttuk, olvastuk a mesét… Harry Potter és Ron Weasley a Roxfort varázslóképző iskolába utazik. A vagonban édességet, cukorkát árulnak; a gyerekek azonnal vesznek is egy csomaggal Bagoly Bertie mindenízű drazséjából…

     A fenti jelenet jutott eszembe, amikor elhatároztam, hogy végre kezdek valamit a legyalult szappan maradékaimmal. Hétféle színben és illatban pompázott a reszelék egy nagy műanyag tálban, olyan mennyiség gyűlt össze, ami érdemesnek mutatkozott arra, hogy az ember kezdjen vele valami értelmeset. Adta magát a lehetőség egy konfetti szappan elkészítésére, gyorsan bele is vágtam.

     Néhány gondolatot szeretnék megosztani a szappan maradékok újrahasznosításával kapcsolatban: először is fontos, hogy ha lehet, akkor ne pazaroljuk el a szappanvégeket, maradékokat, de még az esetlegesen megavasodott szappan darabkákért is igazán kár, hiszen remekül át lehet bármit alakítani, ami szappanból van. Ha nagyon nem kedvünkre való a dolog, akkor a végső megoldás az, ha lereszelve újra átfőzzük bő vízben a reszeléket és kisózzuk – az így kapott színszappant el lehet használni mosáshoz, vagy akár egy házilag összeállított mosópor részeként. (A színszappan készítése maradékokból ITT olvasható, látható.) Ha azonban a maradékok finom, friss szappanokból keletkeztek és főleg, ha ugyanazon recept alapján, akkor érdemes őket beledolgozni dísznek egy új masszába. A megegyező receptet azért tartom fontosnak, mert a különböző összetétel használat közben különböző módon kopik majd, ami se nem túl esztétikus, se nem túl praktikus a használójának. A dísznek szánt szappan darabkák esetenként ki is potyoghatnak (mérettől függően) az alapmasszából. További tapasztalatként, vagy inkább segítségként: ha a tömb felvágásánál azt látjuk, hogy a reszelék közt nem mindenhol töltötte ki a friss, folyékony massza az üregeket és csúnya lyukacskák mutatkoznak a szappan felületén, akkor az a friss szappan esetében egy kis munkával könnyen orvosolható: egy kisebb kés lapjával a még kenhető, puha masszával - mintha spaklival dolgoznánk - tömjük be a nem kívánt réseket, simítsuk el a felületet!

     Valahogy így született az én Bagoly Bertie féle mindenillatú szappanom, s hogy hű maradjak a történethez, végre elővehettem a nemrég vásárolt lámpás pecsétemet; megjelent előttem Dumbledore professzor, amint a sötét londoni utcán fényt csen el és fényt repít a régi utcai kandeláberekbe…

 

Omar Anyu, 2017. szeptember hó borús végén