contrast1.jpgcontrast2.jpgcontrast3.jpgcontrast4.jpg

 Cikkolvasó

AJAKÁPOLÓK

 

szájfény, rúzs készítése

gyógynövényes ajakápoló

herpesz gyorssegély

 

Szájfény, rúzs készítése

 

Semmi másra nincs szükséged ahhoz, hogy csókos ajkakat varázsolj magadnak!

 

Alaprecept:

 

5 g kókuszolaj

1 g shea vaj

4 g barackmag olaj

7 g méhviasz (fehér)

pici folyékony méz

4 csepp édesnarancs illó

 

 

 

ajakápoló natúr kozmetikumAz eljárás igen egyszerű. Vásárolsz egy kis szájfényhez való tégelyt valamelyik kozmetikai alapanyagokat áruló kereskedésben. Belülről jól kend ki valamilyen zsíradékkal, hogy a rúzsod szilárdulás után könnyebben megmozduljon. A felolvasztott anyagokhoz az illóolajat (napon való tartózkodásnál kerüljük az édesnarancsot, mert fényérzékenyítő olaj - el lehet hagyni, vagy ízesítheted mással, tetszés szerint) csak akkor keverd hozzá, amikor már nem túl melegek. Kenhető állagra hűtsd, tömd bele a tokba. Tedd a mélyhűtőbe, hogy megszilárduljon, majd óvatosan próbáld „bejáratni”, hogy ki tudd nyomni a tégelyből használatkor.

 A színezésről: a képen látható rúzsnál kb. ½ kk. vörös agyagot kevertem az olajos masszához. Nagyon jól festi az ajkat, és nem utolsó sorban teljesen természetes anyag. A mica porok (finom ásvány őrlemények) között lehet nagyon szépeket találni, így készíthetünk akár gyönyörű gyöngyházfényű rúzsokat is.

 

A felhasznált zsíradékok szintén variálhatók. Lehet bele több shea vajat és kevesebb kókuszt tenni, arra kell figyelni, hogy ha túl sok sárga színű olajat használunk, akkor nem fogunk tudni pl. egy halvány rózsaszín szájfényt csinálni belőle…

 

Gyógynövényes ajakápoló

 

A fenti alapreceptet felhasználva készíthetünk gyógynövényes változatot a hideg téli, szeles napokra, amikor igen sokan szenvedünk attól, hogy kiszárad, cserepessé és sebessé válik az ajkunk.

Növeljük a shea vaj arányát a kókuszolaj rovására, a búzacsíra olaj helyett pedig használjunk körömvirág macerátumot. Adjunk az ajakápolónkhoz néhány csepp E-vitamint, pantenolt!

 

 
Herpesz gyorssegély
 

herpesz kenőcs     Előfordulhat, hogy szükség van rá… A legjobb ugyan az, ha az éppen előjönni készülő herpeszt rögtön elkezdjük jegelni, mert ez a fajta vírus a hidegben nem tud szaporodni. Ha már végképp nincs mit tenni, akkor jöhet a krém.

     A melissa illóolajáról olvastam egy nagyon érdekes cikket: ez az illó kísérletekkel igazoltan elpusztítja ezt a fajta vírust. Pont volt is itthon belőle, de az is eszembe jutott, hogy a különféle szájfertőzéseknél a mirha olaja az, amit például a fogászatban is használnak, a gyógyszertári herpesz kenőcsök pedig szárító és gyulladáscsökkentő hatású cink-oxidot tartalmaznak, amely a jellegzetes fehér színüket adja.

     Elő a tégelyt, keverjük gyorsan össze a fenti hozzávalókat egy csepp vajba (én most a finomítatlan kókuszzsírt választottam), egészen kis adagot készítettem, így nem mértem semmit… A cink-oxidot előzőleg nagyon pici glicerinben kevertem el. Szobahőmérsékleten tárolandó a jobb kenhetőség kedvéért.