contrast1.jpgcontrast2.jpgcontrast3.jpgcontrast4.jpg

 Cikkolvasó

SZAPPAN KÉSZÍTÉS- ALAPISMERETEK

 

szappanmasszaA kézműves szappanok túlnyomó része manapság hideg eljárással (főzés nélkül) készül. A szappankészítési eljárás lényege a zsírsavak és a lúg (NaOH / KOH) reakciója. A szaponifikáció során fémsók (a tulajdonképpeni szappan) és glicerin keletkeznek, illetve vannak olyan összetevői is az olajoknak, melyek nem szappanosíthatóak el- rengeteg hasznos anyag, melyek mind a szappanmasszában maradnak a házi szappankészítés során (az iparban a glicerint és az egyéb értékes, ezáltal értékesíthető, eladható egyéb anyagokat kivonják a szappanból, olcsó kemikáliákkal helyettesítik). A főzés nélküli eljárás előnye lehet adott esetben, hogy a felhasznált gyógynövények hatóanyagait nem "főzzük el", meg tudjuk őrizni a szappanban (természetesen főzött szappanba is kerülhet gyógynövény, csak máskor, máshogyan). A meleg eljárás lényege a hideg eljárással szemben, hogy a szaponifikáció gyorsan lezajlik, s míg a hideg eljárással készült szappannál ki kell várni a hosszú érési folyamatot, amíg az optimális pH beáll, addig a meleg eljárással készült szappant szinte azonnal lehet használni.

 

Internetet böngészve akadtam rá a következőre: a színszappan azt jelenti, hogy a szappan kizárólag növényi olajokból készült. Nem így van! Színszappant úgy kapunk, ha a szappanmasszát  "fenéklúgon főzzük", majd kisózzuk. Ilyenkor ugyanis a tiszta (szín) szappan - azaz a fent említett fémsók kicsapódnak, feljönnek az oldat tetejére, ahonnan le lehet őket szűrni. Sajnos a glicerin és az egyéb hasznos anyagok ilyenkor elfolynak a lefolyón, ám egy rendkívül erős tisztítóhatású szappant nyerhetünk.

 

A glicerinszappan kifejezést az átlátszó szappanra használjuk- megtévesztően, hiszen technikailag a színszappan kivételével minden szappan glicerines. Az átlátszó szappant is meleg eljárással készíthetjük, házilag ezt a legnehezebb előállítani.

 

A folyékony szappanokat szintén főzni kell, a legfőbb különbség, hogy míg a kemény szappan nátronlúggal készül, addig a folyékonynál a kálilúgot használjuk.

 

(Aki a szappan készítését szeretné elsajátítani, a szappan házi előállításáról pontos leírást talál a főoldal / e-learning menüpont alatt!- a leckék egy része csak a regisztrált tagoknak elérhető. Regisztáció itt!)

 

SZAPPAN ALAPANYAGOK

 

A szappan: anyag, illat és szín. Az elsőt a felhasznált bázisolajok adják, a másodikat vagy természetes illóolajok, vagy mesterséges illatanyagok, színét pedig egyrészt az anyag maga, másrészt a felhasznált (a házi szappannál általában természetes) adalékanyagok, illetve a természetes, vagy kozmetikai színezékek alakítják. Egyetértek azzal, hogy a jó szappanban sok növényi olaj kell, hogy legyen. Ezekben vannak a legértékesebb bőrápoló anyagok, ennek ellenére nem nagyon értem a manapság oly divatos "vega" hozzáállást, azaz, hogy minden állati eredetű zsiradék ki van zárva. Vitaminokat ugyan tényleg nem tartalmaznak, de puhítják a bőrt, javítják a szappan állagát, és tévhit, hogy eltömítik a bőr pórusait (mik? a szappanban lévő fémsók, amik egyébként oldják a zsírt?)... Állatvédő legfeljebb úgy vagyok, hogy az ipari állattartásra én is nemmel szavazok- a háztájit azonban kedvelem. Egy szó, mint száz: sok szappanomban használok valamennyi libazsírt vagy marhafaggyút, mert egyszerűen jobb lesz tőle a végeredmény, de sok szappanom készül kizárólag növényi olajokból is. A természetes és mesterséges illatanyagokkal és színezékekkel a helyzet: használom is őket, meg nem is. Miért? Mert egy natúr szappannál jobb nincs, de egy színes-illatos kézművescsoda elkészítése is rendkívüli élvezet. Valljuk be: utóbbiak nagyobb érdeklődést is keltenek- de erre már utaltam a hajszőkítéssel kapcsolatban:) (ld. a vegyszerek nélkül menüpont alatt)

 

Ha Te is szeretnél belevágni, akkor olvasd el a szappankészítő minitanfolyam anyagát!

 

TISZTA SZÍVVEL MŰHELY

 

Sok szappanomon látható az ősi életfa szimbólum. Azt mutatja, hogy rengeteg út van, de a valódi tudáshoz a szívünkön keresztül jutunk el. Tisztuljunk hát meg kívül-belül!

Műhelyemben különleges szappansorozatok készülnek: gyógynövényes, tej- és mézszappanok, gyantaszappanok, orvosi szappanok, de vannak utóbbi kategóriákba be nem sorolható egyéb egzotikus alkotások, illetve különböző design munkák.

Követhetjük hát a régi nagy királynők módszereit (Kleopátrát, aki a szamártejre és az iszappakolásra esküdött, Nofretetét, aki mézmaszkot használt, Sissit, aki szintén a tejes- mézes szépségápolás híve volt...), csatlakozhatunk egy sivatagi karavánhoz, s elmerülhetünk a mirha és tömjén illatában, vagy felkereshetjük betegségeinkkel az öreg vajákost a tanyán, aki csak ránk pillant, s már tud is mindent... Hát nem romantikus?