contrast1.jpgcontrast2.jpgcontrast3.jpgcontrast4.jpg

ALEPPÓI SZAPPAN (GHAR)

        A franciák szerint Kleopátra fáraónő szamártejben fürdött, a jordánok meggyőződése, hogy a holt-tengeri iszaptól lett olyan gyönyörű, a szírek viszont állítják, hogy ő és a híres palmirai Zenobia királynő is aleppói szappant használt. A nőket ismerve mindenkinek igaza lehet!

 Több helyen írtam már erről az “ősszappanról”- vagyis az általunk ismert legrégebbi, ugyanakkor Szíriában ma is gyártott hagyományos arab olíva- és babérolaj felhasználásával készült szappanról. Sőt el is készítettem magamnak (lásd még Szappanok / Szappanok típus szerint / Klasszikusok), meg be is szereztem egy eredetit kipróbálásra. Az egyik kedvenc, főként hajmosáshoz használom.

Az eredeti arab ghar (a szó arabul babért jelent) meleg eljárással készült, s ahogy a bevezetőből kitűnik, hagyománya több ezer éves. Földbe vájt üregben kialakított medencékben főzték mintegy három napig, míg a massza elérte a szalagfázist (besűrűsödött). A babérolajat csak ekkor adták a masszához. A babérolaj hozzáadását követően rögtön kiborították a puha szappant a műhely padlójára terített, viasszal bevont papírra, s hagyták kihűlni, keményedni körülbelül egy napig. Ez alatt az idő alatt a munkások deszkákat raktak a friss anyag tetejére, s taposták, préselték, hogy tömör anyagot kapjanak. Csak ezután darabolták fel, majd ellátták a készítő mester védjegyével. Szellős kupolákat építettek a szappantéglákból, s hagyták szikkadni. Amikor már elég száraznak ítélték, speciális földalatti kamrákba halmozták, s tovább érlelték mintegy 6-12 hónapig. Ezalatt a szappanban lévő lúgmaradék teljesen eltűnt, a víztartalma minimálisra csökkent, így ezek a szappanok időtálló darabokká váltak.

A mi nagy szerencsénkre a keresztes lovagok rákaptak a fürdőzésre, s behozták a ghart Európába. Az itt készülő olívaszappanok azonban már nem tartalmaztak babérolajat, ezért a kívül aranyszínű, belül almazöld arab apácskához képest a spanyol kasztíliai olívaszappan hófehér lett (lásd még: Szappanmúzeumok).

Manapság már Aleppóban is hideg eljárással készítik a szappant, tehát ebben a tekintetben (az európai reklámszövegekkel ellentétesen) nem a hagyományos eljárást követik, így azonban módjuk van mindenféle gyógynövény hozzáadásával gazdagítani ezt a már amúgy is rendkívüli szappant.

Egy marketinges túlkapás, amivel szembetaláltam magam- leírom, mert nagyon mulatságosnak találom: “az aleppói szappant több évig érlelik a forró sivatagi napon” (egyszer kinn felejtettem nyáron egy friss szappandarabot a napon: igazi “melt and pour” lett a dologból:):):)) , pedig csak a magyar napocska sütött épphogy, nem is a sivatagi!)