contrast1.jpgcontrast2.jpgcontrast3.jpgcontrast4.jpg

 Cikkolvasó

Szappanok férfiaknak

 

“Szőröstűl- bőröstül”  borotvaszappan és ecset

a borotválkozás hagyományos módja

Sörös-levendulás borotvaszappan

 

“Szőröstűl- bőröstül”  borotválkozási készlet (szappan és borotvaecset)

 

borotvaszappanNagy kihívás egy jó borotvaszappant összeállítani, olyan speciális szappanról lévén szó, amelynél a tisztító hatás (főként a kókuszolaj) háttérbe szorul a hidratáló, bőr- (és szőr-) puhító elemek mögött. Egyben tartós, kemény hab, és krémesség kell jellemezze. Technológiailag ez rejt némi ellentmondást magában, mert ami hidratál (például ricinusolaj...), általában túlságosan ellágyítja a szappant, ami nagyon habzik, az általában szárít (mint a kókuszolaj). Mi tévő legyen hát a szegény háziszappan készítő gyermeke? Mindenképpen használjon kemény zsíradékokat, amelyek egyben erőteljesen tápláják a bőrt (shea), vagy egyszerűen csak keményítik és krémesítik a szappant (állati eredetű zsíradékok), használjon továbbá hidratáló és bőrnyugtató olajokat (ricinus, olíva, körömvirág), és váltsa ki a kókuszolaj egy részét ricinussal- mert az is jól habzik, ám nincs szárító jellege. Ezen felül belekerülhet a szappanba a borotválkozáshoz, vágott sebek kezeléséhez használatos egyéb anyagok kavalkádja, mint például az aloe vera, a sebgyógyítás első számú gyógynövénye, a lanolin, vagy a borax.

A borax többfunkciós anyag. Jó tudni, hogy a házi készítésű, adalékanyagmentes tisztálkodószerek nehezebben habzanak fel kemény vízben, márpedig egy borotválkozáshoz használt szappan esetén ez kulcsfontosságú lenne. A borax pedig vízlágyító. Egyébiránt előszeretettel használják kozmetikumokban csíraölő hatása miatt, a bőrt és a szőrt is felpuhítja.

Lanolint (gyapjúviaszt) a gyapjú zsíradékából nyerik, szóval mindenképpen köze van a szőrhöz :) ! Már az ókortól használják a kozmetikában, főként a legérzékenyebb bőrök ápolásánál (babaszappanok, popsikenőcsök, borotválkozás), igen könnyen beszívódik a bőrbe, megtartja annak nedvességét, segíti a sebek gyógyulását.

A szappan illatát alkotó olajok kiválasztásánál is több dologra kellett egyszerre figyelnem. “Mesterséges illatanyagoktól mentes, teljesen hipoallergén, egyben férfias, kellemes, tisztaságot sugárzó illat, ugyanakkor fertőtlenítő és bőrnyugtató, sebgyógyító, gyulladásgátló tulajdonságok kellenek!”- gondoltam. Ilyen a tömjén, a levendula. A mandarin olaját akár sebre öntve is használhatjuk, s van egy különleges tulajdonsága: a gennyesedést okozó baktériumokat hatékonyan pusztítja, ezáltal megakadályozza a borotválkozás utáni szőrtüszőgyulladást. A bőrt ezen illóolajok egyike sem irritálja, nincsen fototoxikus hatásuk (nyáron is bátran használhatjuk a készítményt).

Tévedések elkerülése végett: a fotó nem a férfiakról alkotott véleményemet tükrözi, a kókuszhéjba töltött szappan pedig remélhetőleg nem csak a majmok kedvence lesz! :):):)

 

INCI: elszappanosított shea vaj, ricinusolaj, körömvirág macerátum (olíva olaj), kókuszolaj, tömjénolaj, mandarin olaj, levendula olaj, marhafaggyú, házi libazsír, lanolin, aloe vera

 

mesterséges adalékanyagok: borax, titán dioxid (biokozmetikumokban használható)

 

Hagyományos borotválkozási alapismeretek

 

Ha már van borotvaszappanunk, akkor tanuljuk is meg használni! A mai nyugati férfiember mesterséges méreganyagokkal teli borotvahabokat, elektromos borotvát és büdös pacsulikat használ (már bocsánat) szebbik fele szőrzetének eltávolításához. Mit csinál az arab férfi? Hát... szőrös. Ha mégsem annyira, akkor is a borbéllyal vágatja csilivili formára az itt kötelező bajuszt és szakállt – mert ettől férfi a férfi (meg a bagótól, ugye...:))!

 

Következzen hát a borotválkozás hat pontja- egy nőtől...

 

1. az arcbőrt meleg vízzel nedvesítsük be. A borotvapamacsot pár percre áztassuk szintén meleg vízbe, a szappanra is engedjünk néhány csepp meleg vizet (fél percre). A szappan felett kb. 2 mm víz álljon.

2. borotválkozás kezdetekor a pamacsból teljesen rázzuk ki a vizet, a szappant majdnem száraz pamaccsal kell felszedni a tégelyből (kókuszhéjból :)). Körkörös mozdulattal képezzünk habot az arcon. A hab akkor jó, ha nem folyik le az arcról, de nem is száraz. Fontos időt hagyni a szakállszőr felpuhulásához.

3. ecset kimosása: meleg vízben történjen, melybe esetleg tehetünk kevés mosószódát, megkönnyíti a dolgunkat.

4. óvatosan leborotváljuk a szőrzetet. A száliránnyal szembeni ún. kiborotválást jobb mellőzni, mert a bőr kipattoghat tőle.

5. az arcot folyó vízzel lemossuk.

6. használjunk fertőtlenítő, összehúzó hatású arcvizet (az egyszerű himalája sóoldat tökéletes!), vagy valamilyen hidratáló hatást is kifejtő borotválkozás utáni balzsamot, amennyiben szárazabb típusú a bőrünk.

 

Sörös- levendulás borotvaszappan

 

borotvaszappan házilag     Az idejét sem tudom, hogy mikor készítettem utoljára borotvaszappant, már-már ott tartottam, hogy kezdtem sajnálattal nézegetni szőrösebb polgártársainkat… :) Néhány hete aztán beszereztem néhány aprócska faládikát azzal a céllal, hogy a karácsonyra készülő, borotválkozásra szánt öntés ezekbe kerül majd. A szappan most teljesen vegán és pálmazsír mentes, a kísérletbe tulajdonképpen egy kedves szappanos barátnő kérésére vágtam bele. Nem egyszerű a borotvaszappan elkészítése egyébként sem, hát még, ha bizonyos mértékig (az összetevők tekintetében) meg van kötve az ember keze, hiszen olyan terméket kell előállítani, ami nem csupán jól habzik, hanem sűrű, tartós, krémesen csúszós habot ad. Egyben cél az is, hogy lehetőleg ne szárítsa szét a bőrt, hiszen a habot hosszabb időre rajta kell hagyni az arcon.

     Az utóbbi években sokat olvasgattam, tanulmányoztam, hogy miből, hogyan, mi készülhet, ha szappanról van szó. A borotvaszappanok előállításának legfontosabb ismérvei eddigi ismereteim szerint a következők:

-          Igen magas sztearinsav tartalom

-          habképző zsiradékok és / vagy adalékok

-          vegyes lúgozás (pl. 50-50 % NaOH- KOH arány, mely szintén a habzást segíti elő)

-          agyag (a penge csúszását segítendő)

-          hidratáló és fertőtlenítő adalékok

 

     A Kevin Devine kísérletek, amiket ezzel kapcsolatban a neten találni igazán érdemesek arra, hogy megnézzük őket. Ajánlom például a következőt:

 

 

     Néhány szó a sztearinsavról: ez a zsírsav (ami egyébként egy olyan zsírsav, ami a zsírokban, olajokban természetesen jelen van) biztosítja a borotvaszappanban a hab megfelelően sűrű, tömör állagát. Ez a fő ok, hogy ennek az anyagnak a mennyiségét nagyban meg kell növelnünk egy borotvaszappannál. Miután azonban ez egy szabad zsírsav, tehát azonnal és igen hevesen képes reagálni a lúggal, ezért csak később, hideg eljárásos szappan esetén szalagfázisnál tudjuk a masszához adni- ez a fenti videón is látható.

     Borotvaszappan esetén én azonban inkább a meleg eljárást ajánlanám, a mostani szappanom is így készült. S hogy egy kis kedvet csináljak a kísérletezéshez, lefotóztam a habját egy órával azután, hogy puszta kézzel (mert pamacsom most nincs) felhabosítottam és rákentem a szappanvégre, amit az elkészült tömbről vágtam le- nagyon tartós, krémes, olyan, mint egy fincsi habcsók…

 

borotvahab házilag

 

Sörös- levendulás: kizárólag macsóknak! :)

INCI: shea vaj, kókuszolaj, ricinus olaj, avokádó olaj, sztearinsav, kaolin, glicerin, barna sör, levendula illóolaj