contrast1.jpgcontrast2.jpgcontrast3.jpgcontrast4.jpg

 Cikkolvasó

Egyedi szappanöntő formák készítése szilikonból

 

Szappanklub 2014. április…

Szilikonformák házilag -az első próbálkozások…

 

Szappanklub 2014. április…

 

szilikonformák házilag     Már régóta tervezgettem magamban. Használok is néhány szilikonformát, de ezeket vásároltam. Jó lenne valami egyedi, olyan, ami csak nekem van- az lenne az igazi! S mivel sokunkban nyilván felmerült már ez a gondolat, így jó ötletnek tűnt, hogy a szappanklubos lányokkal együtt próbáljuk ki. Nem csalt a megérzésem: Emszappan annyira lelkes volt, hogy magára vállalta az összes előkészületet, megkezdve a szilikongumi beszerzésétől a mesterformák elkészítéséig (Köszi, Em!:)). A „jószándék” bennem is munkált, de – idő szűkében- csupán néhány apróságot (tengeri csigákat, kiönthető kis díszítő elemeket) sikerült a közös foglalkozásunkra magammal vinni. Bepakoltam a szappanöntő ládámat is, mert abba is akartam egy mintás szilikonmatracot készíteni…

     Azoknak, akik szeretnének belevágni, itt az üzlet, ahol bevásároltunk: http://bolthely.hu/szilikongumi/

     Az általunk használt anyag a kétkomponensű önthető szilikon, a Rubosil 30-as (a 20-ast is kipróbáltuk, de az túl puhának bizonyult), amihez meg kell vásárolni a megfelelő mennyiségű katalizátort (1 kg-hoz 50 ml szükséges). Az eljárás nagyon egyszerű: a két anyagot alaposan össze kell keverni, majd kb. fél méter magasról csurgatjuk rá a kiöntendő formára vékony sugárban, hogy a massza légbuborékoktól mentes legyen. Természetesen magát az eljárást hosszas kalkuláció előzte meg a térfogatok / felhasználandó szilikon mennyiség kiszámítása végett… ezt mindenkire rábízom :), most a matekóra helyett inkább néhány fotó:

 

szappanklub-öntőformák készítése

 

     Emese só-liszt gyurmából készített mintás matrachoz alapokat- szenzációsak lettek:

 

só-liszt gyurma

 

     A matracok egy téglalap alakú öntőformához tartoztak, melynek elkészítéséhez gipszből csinált egy mesterformát, amelyet egy kibélelt papírdobozba helyezett- erre öntöttük a szilikont. Hengerformával is megpróbálkoztunk (tejes doboz és egy üveg segítségével). „Lustaság, fél egészség!”- én csupán néhány virág és lepke díszecskét használtam fel, íme:

 

szilikon matrac szappanöntéshez

 

     Nagy izgalommal vártam másnap, hogy szappan legyen a dologból- a végeredmény megtekinthető a fenti képen. Ez is amolyan tavaszi szappan lett- a fák virágai domináns szerepet kaptak: a piros henna olaj (egyenesen Jordániából), a Monoi de Tahiti olaj, a narancsvirág illó és a Tiaré virágvíz… Rózsaszín és bordó mica csillámmal színeztem, és a formából kiemelve örömmel láttam, hogy szépen sikerült az általam készített szilikon mintát is kiöntenem…:)

     INCI: elszappanosított argán olaj, ricinus olaj, kakaóvaj, kókusz olaj, szőlőmag olaj, henna olaj, Monoi de Tahiti olaj, narancsvirág illó, Tiaré virágvíz, méhviasz, méz, ROE, tengeri só, mica csillám

     Ihletet kaptam- ezt a szilikonozást is egészen biztosan folytatom nemsokára…

 

Szilikonformák házilag -az első próbálkozások…

 

     Ígértem, s be is tartom… folytattam a kísérletezést a szilikonnal. Az első vesződséges próbák eredményeit dióhéjban összefoglalom…

 

szilikon szappanöntő formák készítése

 

     Szerettem volna csiga szappanokat, ehhez egy nagyobb méretű tengeri csigát igyekeztem kiönteni. Ha valaki ilyesmire készül, akkor:

     1. a lyukakat, ahová nem kívánjuk, hogy a szilikon befolyjon, ki kell tömni valamivel (én a csigát só-liszt gyurmával béleltem)

     2. számítsunk rá, hogy az üreges, könnyű dolgok feljönnek a folyékony szilikongumi tetejére, így bizony elég nehéz kiönteni őket (fél éjszaka nyomtam egy kanállal lefelé a csigámat, míg a szilikon annyira besűrűsödött, hogy lenn tartotta a formát. Tapasztalat: ha nem sajnáltam volna, akkor jobban járok, ha modellgipsszel töltöm ki belülről.)

     Fentebb láthatóak a legelső (egyelőre elég kezdeleges) mesterforma készítési kísérleteim. Először só-liszt gyurmával próbálkoztam, készült is egy bumfordi nagy öntőforma, amolyan igazi házi („házi” felirattal:)). Nem a legjobb választás, nagyon gyerekesen formálható (vagy csak nekem nem ment), így aztán másodjára valami mást kerestem. A közeli hobby boltban kapható levegőre keményedő gyurma, ebből készültek a cserépszerű első formák a kép jobb felső sarkában. Túl szabályos mintákat ettől se várjunk, de művészi hajlammal megáldott polgártársaink nagyon jó dolgokat hozhatnak ki belőle… Tapasztalatok:

     1. alapvetően nem vagyok kézműves alkat (:):):))

     2. néha a józan paraszti észnek is híján vagyok- a formák nem kaptak semmilyen felületi kezelést, így a felszíni minták beleragadtak a gumiba és letöredeztek, ezeket darabokban operáltam ki a szilikonból: a nedvszívó felületeket előzetesen lakkozzuk le!!!

 

szappanöntő formák házilag

 

     A fentiek ellenére legalább kitartó és önfejű vagyok, tehát nem adtam fel: a következő kísérlet egy kávészemekkel borított szilikonmatrac elkészítése volt. Hohohóóóó, most már voltam olyan szemfüles, hogy egy műanyag lapra ráragasszam a kávészemeket! Képzeljük csak el, hogyan nyomtam volna őket kanállal egyenként le, amikor észreveszem, hogy a szilikon tetején úszkálnak, ahelyett, hogy az alján maradnának…!

 

szilikonmatrac kávészemekkel

 

     A matrac egészen jól sikerült, a próba pedig egy percig sem váratott magára: szenzációsan finom szappant készítettem! A massza nagy része finomítatlan vajakból áll, melyeknek az illatát nem akartam elnyomni semmiféle illatanyaggal. Kávés matrachoz természetesen kávés szappan dukált! A kakaóvaj erősen kakaós, és a babassu (szerintem) kávés-kókuszos illata átütő, ehhez citrus illókat és némi pirospaprika és fahéj színezéket választottam. A citrusok a következők voltak: édesnarancs és grapefruit, részben, mert szappanban ezek nagyrészt elillannak, így engedve teret az értékes alapolajok natúr illatának, másrészt mégis hagynak nyomot maguk után: a narancs kifejezetten finom, édeskés illata jól kivehető maradt, a grapefruit kesernyés jellege viszont a kávé illatát dobta fel kellemesen. Halmoztam az élvezeteket: ez egy Sole szappan, azaz tengeri sóoldattal készült. Az egykori bakimból tanulva most még vaj puha állapotában vágtam fel a tömbformát, s igyekeztem (több-kevesebb sikerrel) belenyomni a szappanpecsétemet… Izgatottan várom az érési idő leteltét, mert akárhányszor a kezembe fogom és megillatozom ezt a szappant, elkap a szappanimádók hevülete: ez tényleg egy különleges darab lett, ráadásul saját szilikonformával…:)

 

grapefruit-kávé szappan

 

     Hiába, na! A szappankészítés: kulcs a szívemhez! Legalább olyan jó, mint egy jó „sex on the beach”… Jaj, emberek! Aki nem tudná, a „sex on the beach” az egyik legfinomabb szappanillat, amit a piacon lehet kapni (már, ha valakinek nincs ellenére, hogy ilyet használjon). A következő mesterformám témája is ez volt: egy hatalmas szív, amelyben ott lapul egy kulcs, s első öntésre egy „sex on the beach” szappant töltöttem bele: egy homokszappant!!! A homokot ugyan nem a  tengerparton gyűjtöttem hozzá, hanem a sivatagban (jordániai vörös homok), de ennél jobb dörzsi nem kell az idei strand szezonra…!

 

kulcs a szívemhez szilikonforma szappanhoz