contrast1.jpgcontrast2.jpgcontrast3.jpgcontrast4.jpg

Szappan nyomda készítése epoxi gyantából

 

Szappanklub 2014. november...

 

Szappanklub 2014. november

 

szappanpecsét házilag     Előbb-utóbb mindenki beleszeret a kis pecsétekbe, amikkel még a legegyszerűbb kivitelű szappanjainknak is könnyűszerrel adhatunk arculatot, különleges megjelenést. Emberi mivoltunkból fakad ez az esztétizáló hajlam- amióta szappan van, azóta szappannyomda is… Na jó, némi túlzással, de az igaz, hogy már a nagyon régi szappanokon is sokszor csodás, díszes logókat csodálhatunk meg. Sok szappankészítőnek jelent gondot ugyanakkor a beszerzésük, mert főleg külföldről lehet őket rendelni, de azok sem egyedi darabok, általában kínai tömegáru, ha pedig sajátot szeretnénk csináltatni, az bizony nem olcsó mulatság. A szemfüles hobbista azonban könnyen feltalálja magát, hiszen szappanpecsétként szolgálhat tulajdonképpen bármi, például egy szép, díszes medál, hobbi boltokban árult díszítő elemek, vagy akár a természetben talált érdekes növényi termések, a friss szappanon végigsétáló kajtár macska lábnyoma (ilyet is hallottam már, igen mulatságosnak találtam J) és így tovább, a variációk száma végtelen.

     Novemberi szappanklubunk alkalmával kipróbáltunk egy kiváló módszert, amivel könnyedén készíthetünk magunknak saját nyomdát epoxi gyantából. Ez az anyag kötés után rendkívül kemény, többek között hajók gyártásánál használják. A gyantához ú.n. térhálósító tartozik, amit a gyártó által megadott tömegarányban pontosan kell a gyantához adagolni (tehát ugyanúgy kétkomponensű, mint ahogy azt a szilikonnál láthattuk). Figyelni kell arra is, hogy a folyamat elméletileg exoterm (tehát az anyag melegedik), bár mi nem tapasztaltunk semmilyen számottevő hőtermelődést. A fazékidő a bekeverést követően (amíg még puha az anyag és lehet vele dolgozni) kb. 1,5-2 óra.

     Emőke ötletét követve a megálmodott mintáinkat ezúttal szappan darabok felületére véstük, ami nagyszerűen működik, egyrészt a szappant egy egyszerű halandó is könnyen ki tudja faragni, másrészt nem szükséges semmilyen elválasztó folyadék ahhoz, hogy a megkötött epoxi gyantáról lefejtsük, ami mégis ráragad az elkészült nyomdára, az lemosható. A kifaragott szappanokat ragasztószalaggal tekertük körbe, hogy a folyékony anyag a felületükön maradjon, illetve a gyanta ne ragadjon oda semmihez. Íme, egy kis ízelítő:

 

szappannyomda készítése epoxigyantából

 

     Bevallom, alig győztem kivárni a 24 órás kötési időt- azt hiszem, hogy minden szappanklubos társammal egyet kell értsünk: nagyszerűen sikerült a kísérlet, egészen biztosan lesz folytatása! :)