contrast1.jpgcontrast2.jpgcontrast3.jpgcontrast4.jpg

 Cikkolvasó

A meleg eljárás

 

Mi a különbség a hideg eljárással készült szappan és a főzött szappan között? Meleg eljárással vajon jobb minőségű szappant lehet előállítani? A válaszom: mindkét eljárásnak vannak előnyei és hátrányai. Meleg eljárással a szaponifikáció sokkal gyorsabb és tökéletesebb. A szappan használata előtt nem kell kivárni egy hosszas érési periódust, a főzött szappan akár már a főzést követő napon használható. Illatosításánál kevesebb illóolaj is elegendő, mert amikor az illatanyagot és az esetleges ápoló olajat a masszához keverjük, a massza már nem tartalmaz maró lúgot, tehát az ilyenkor hozzáadott bármilyen anyag jobban megőrződik a szappanban.

Ellenben ha különféle gyógynövénykivonatokat- teákat, tinktúrákat, macerátumokat, porított vagy őrölt gyógynövényeket szeretnénk a szappanunkhoz adni, arra is figyelnünk kell, hogy rengeteg olyan hatóanyag van, amelyet tilos főzni (pl. kamillateát is csak áztatjuk a felforralt vízben), bár ezeket is hozzáadhatjuk az eljárás végén a főzött szappanhoz, csak sajnos utóbbi ilyenkor már elég gyorsan köt, tehát nem biztos, hogy egyszerű dolgunk lesz.

Nem utolsó szempont a külcsín, azaz, hogy mennyire formálható a szappanmassza- természetesen ez főként a design munkák esetében jelentős. A meleg eljárásnál-mint említettem az imént- a massza formába kerülésekor már igen nehezen adalékolható, ez vonatkozik a színezésre és mintázásra is...

Egyszóval: minden szappanreceptnél egyedi mérlegelés kérdése, hogy a hideg, vagy meleg eljárást választjuk-e.

 Lássuk tehát magát a folyamatot:

 1. a szalagfázis eléréséig az eljárás megegyezik a hideg eljárással

 2. a pudingos masszát egy nagy (!) fazékban betesszük a 70-80 fokra előmelegített sütőbe

 3. 20 percenként átkeverjük az anyagot, ami több metamorfózison fog keresztülmenni (a folyamat több óráig is tarthat):

-bekeményedik (ezt is próbáljuk jól elkeverni)

-kettéválik a zsírfázis és a vízfázis (homogénné keverjük)

-megemelkedik a massza (ehhez kell a nagy fazék!!!)- amikor elkeverjük mindig leesik, ez a növekedős állapot az utolsó, ha ennek vége, akkor gyakorlatilag majdnem készen vagyunk. Egy géles, viszkózus anyagot kapunk (gél fázis).

 5. beletesszük, amit még szeretnénk (illatanyagot, extra olajat, egyéb hatóanyagokat...) Ha illóolajokat, vagy egyéb hőre érzékeny anyagot szeretnénk hozzáadni, akkor megvárjuk, amíg már nem gőzöl a massza. Gyorsan dolgozzunk!

 6. formába tesszük (bele kell jól nyomkodni, rázni)

 7. betakarjuk, hogy lassan hűljön (különben törékennyé válhat a szappanunk)

 Az egész folyamatot nézzük meg ezen a youtube videón- nagyon jól látszik, hogy milyen állagú anyagot kell kapjunk:

 

 

Lehet tűzhelyen (nagyon lassú tűzön) is készíteni, de nehezebb elkerülni, hogy a massza túlmelegedjen- azonban ha ügyes vagy, érdemes kipróbálni, mert nem kell ide-oda pakolni semmit, és gyorsabban meg is van a szappan. (A videón egy dupla falú edényben készül.)

 

Kiegészítés

 

Eddigi tapasztalataim alapján a meleg eljárás fentebb leírt különböző szakaszai nem minden olajösszetétel esetén egyértelműek. Ez senkit ne ijesszen meg! Ha nem tudjuk eldönteni, hogy elkészültünk-e a főzéssel, akkor sem történik nagy baj, hiszen főzés nélkül is lezajlik a szappanosodási folyamat (lásd hideg eljárás), tehát ha előbb fejezzük be a massza melegítését, mint kellene, oda se neki! Ha tovább főznénk, az sem árt- a már kész, szilárd szappanok is újraolvaszthatóak, nem igaz?

A meleg eljárás egyetlen hátulütője a massza víztartalma, illetve a főzési idő alatti vízveszteség, erre viszont nagyon kell figyelnünk, mert megfelelő mennyiségű "oldószer" nélkül a lúg nem képes a zsiradékokat tökéletesen átalakítani szappansókká. Ezenkívül a masszánk teljesen bekeményedhet, kezelhetetlenné válhat. Rutinosabb szappanosok meleg eljárás esetén picit több vízzel számolnak, de a kezdő 38%-os szappankalkulátor beállításhoz képest a plusz víz ne legyen több, mint 10 %. Lehetőleg fedővel dolgozzunk.

Precíz emberek könnyedén eldönthetik, hogy a szappanjuk elérte-e a végső gélfázist (elszappanosodott-e), amennyiben fenolftalein indikátort használnak (a szaponifikációt követően a fenolftalein egészen halvány rózsaszínné, illetve színtelenné válik a kivett mintára cseppentve- ezt semmiképpen ne tegyük vissza a szappanba, dobjuk ki!):

 

fenolftalein használatának módja

 

(A képen szereplő "semlegesített massza" a lúgtöbblettel készült folyékony szappanokra vonatkozik, meleg eljárás esetén ez nem a megfelelő kifejezés, de a képet a folyékony szappanos cikkekből vettem, tekintsetek el ettől a kis pontatlanságtól!)

 

 

Kapcsolódó cikk:

Superfat: a szappan túlzsírozása, vagy lúgleszámítolás